Κατηγορίες και τύποι σπίλων
Οι δερματολόγοι σπίλων διακρίνουν τους σπίλους (ελιές) σε διάφορες κατηγορίες και τύπους ανάλογα με το πότε εμφανίζονται (χρονικά), πού αναπτύσσονται (στην επιδερμίδα, τον υποδόριο ιστό), και από ποια κύτταρα.
Κατηγορίες σπίλων:
- Συγγενείς σπίλοι: εμφανίζονται με τη γέννηση ή αμέσως μετά. Έχουν σκούρο χρώμα, το μέγεθός τους ποικίλλει, μπορεί να προεξέχουν, να εμφανίζουν τριχοφυΐα, να μεγαλώνουν ή να μικραίνουν με το πέρασμα των χρόνων.
- Επίκτητοι σπίλοι: εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή της ενήλικης ζωής. Μικροί σε μέγεθος, δεν προεξέχουν ιδιαίτερα και η υφή τους ποικίλλει, από τραχιά μέχρι ομαλή. Βασικά είναι ακίνδυνοι, αλλά θεωρείται σημαντικό να ελέγχονται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, σε άτομα που έχουν στο δέρμα τους περισσότερους από 50 επίκτητους σπίλους. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα άτομα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
- Επιδερμικοί: είναι οι σπίλοι της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, της επιδερμίδας. Συνήθως εμφανίζονται με τη γέννηση ή στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου.
- Χοριακοί: οι σπίλοι που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα.
- Μικτοί: εκείνοι οι σπίλοι, που αναπτύσσονται σε επιδερμίδα και χόριο.
Αφαίρεση σπίλων
Στο δερματολογικό κέντρο Derma & Beauty εφαρμόζουμε συγκεκριμένη μεθοδολογία ως προς την αφαίρεση σπίλων.
1. Εξέταση & Διάγνωση
Πριν από την αφαίρεση σπίλων, πραγματοποιείται ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος και ψηφιακή δερματοσκόπηση
2. Μέθοδοι Αφαίρεσης Σπίλων
Με Χειρουργική Μέθοδο
Η πλειοψηφία των σπίλων πρέπει να αφαιρείται με χειρουργική μέθοδο, ενώ ιδιαίτερη αντιμετώπιση χρήζουν οι σπίλοι που παρουσιάζουν άτυπα χαρακτηριστικά ή χαρακτηριστικά δυσπλασίας σύμφωνα με τη μέθοδο ABCDE. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει οι δερματολόγοι σπίλων να εφαρμόζουν ολική εκτομή και ιστοπαθολογική εξέταση (βιοψία). Ο λόγος που συνίσταται η ολική εκτομή είναι γιατί αποτελεί την καλύτερη μέθοδο αφαίρεσης σπίλων καθώς σε αντίθετη περίπτωση – μερική εκτομή – υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας εκ νέου μελάγχρωσης.
Ειδικότερα, η αντιμετώπιση των μελανοκυτταρικών σπίλων αποτελεί εξατομικευμένη προσέγγιση βάσει κριτηρίων όπως το μέγεθος, ο εντοπισμός του σπίλου, η ταξινόμηση του σπίλου (συγγενής ή επίκτητος), το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την αφαίρεση ελιών και η ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενή.
Με LASER: Καλοήθεις δερματικές βλάβες και επιφανειακοί σπίλοι
Η αφαίρεση σπίλων με LASER συνίσταται για καλοήθεις δερματικές βλάβες και επιφανειακούς σπίλους. Οι κυριότεροι λόγοι που υιοθετούν όλοι όσοι επιθυμούν να τους αφαιρέσουν είναι αισθητικοί ή και λειτουργικοί, όπως η αποφυγή ερεθισμού από ρούχα ή κινήσεις. Τέτοιοι σπίλοι αφαιρούνται κυρίως από περιοχές όπως οι μασχάλες, όταν τραυματίζονται από τον στηθόδεσμο, κτλ.
Η αφαίρεση ελιών είναι μια απόφαση η οποία δεν θα πρέπει να λαμβάνεται απερίσκεπτα και δίχως καμία αμφιβολία θα πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα (δερματολόγοι σπίλων).
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν παρατηρηθούν:
- Νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι
- Μεταβολή χρώματος
- Αύξηση ή μείωση στο μέγεθος ενός σπίλου
- Αλλαγές στο δέρμα περιμετρικά του σπίλου
- Ασυνήθιστη αίσθηση (πχ κνησμός, αίσθημα καύσου)
- Σπίλοι που αιμορραγούν